MIGRENA

Migrena este o afecțiune caracterizată prin durere de cap episodică, frecvent unilaterală, pulsatilă, de intensitate medie-severă, însoțită de greață, uneori de vărsături și sensibilitate excesivă la lumină și zgomote puternice. Durerea este agravată de efortul fizic. Episoadele de migrenă netratate durează între 4 și 72 h.

Incidența maximă a migrenei este între 35 și 45 ani, femeile fiind afectate mai frecvent. Aproximativ jumătate din pacienți prezintă un istoric familial de dureri de cap similare.

Există mai multe variante de migrenă cu trăsături specifice ale aurei și sindroame migrenoase cu evoluție imprevizibilă sau complicații.

Aura este un simptom care precedă sau însoțește, dar nu mereu este urmată de durere de cap. Aura se manifestă ca o tulburare de vedere sau de vorbire, senzație de furnicături, halucinații olfactive, gustative sau deficit de forță musculară, simptome complet reversibile, cu durata de maxim 20 minute.

Majoritatea pacienților au migrenă fără aură (migrenă comună).

  • Diagnostic

Diagnosticul se obține în baza istoricului medical tipic al pacientului și a unei examinări neurologice în limite normale. În cazul în care caracteristicile cefaleei sunt atipice, iar examenul neurologic este anormal și se suspectează o cauză secundară, se impune efectuarea investigațiilor paraclinice, în mod particular, imagistica cerebrală prin rezonanță magnetică (IRM) și nu tomografie computerizată, sensibilitatea ei fiind inferioară IRM pentru detectarea anomaliilor vasculare și a leziunilor de parenchim cerebral.

  • Tratament

Pentru atacuri migrenoase de intensitate ușoară-medie, medicamentele de primă alegere sunt analgezicele simple (e.g.,acid acetilsalicilic-ASA, ibuprofen, paracetamol). Combinația fixă de ASA , paracetamol și cafeină este mai eficientă decât administrarea fiecărui compus singur.

Antiemeticele potențează analgezicele și se recomandă atunci când migrena este însoțită de greață și vărsături.

Triptanii reprezintă o medicație specifică pentru migrenă. Din motive de siguranță, momentul optim pentru administrarea acestora este chiar la debutul cefaleei și nu în timpul aurei.

  • Prevenție

Prevenția se recomandă atunci când migrenele nu răspund la tratamentul medicamentos de fază acută, frecvența episoadelor de migrena este mare și calitatea vieții este afectată.

Substanțe bine tolerate și eficiente, folosite în profilaxia migrenei sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, antiepilepticele, antidepresivele, beta blocantele, blocantele canalelor de calciu și combinațiile medicamentoase.

Pacienții care au indicație de tratament de prevenție, cu cel puțin 4 zile de migrenă pe lună, pot beneficia de tratament cu anticorpi monoclonali care vizează un neurotransmițător prezent în cantități mari în timpul atacului migrenos CGRP (calcitonin gene related peptide), ca medicație de primă intenție.